Egy szebb és tisztább környezetért

2012-ben nyertünk egy pályázatot: ”Egy szebb és tisztább környezetért” címmel.

A pályázat kiírója a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal volt, aki a 305/2005-ös törvény alapján vissza nem térítendő finanszírozással környezetvédelmi projekteket támogatott.

A pályázat kedvezményezettei az iskola tanulói voltak, akik aktívan részt vettek a projekt lebonyolításában. A pályázat célja volt egyrészt egy iskolakert területi rendezésének az elindítása, másrészt szeptember 23-án a Tisztaság Világnapjának megünneplése. Az iskola mellett volt egy közel 700 m² -es terület, ahol ciheres-bokros állapot uralkodott, sok hulladékkal, szeméttel és ki nem használt hellyel.

Annak az iskolaudvarnak a szomszédságában, ahol több, mint 400 gyermek nap mint nap töltötte szüneteit és foglalkozásait betonos-aszfaltos udvarfelületen. Ezt a területet egy jó elgondolás alapján – szülői segítséggel körbekerítettük, kitisztítottuk, megtakarítottuk a szeméttől, előkészítettük a munkálatokra, majd a pályázat segítségével részlegesen növénnyel betelepítettük.

Ezenkívül egy 3o személyes asztallal-paddal gyarapítottuk. Egy szép iskolakert körvonalazódott, ahol szünetekben vagy tanórai programokban az iskola tanulói biztonságos, tiszta, szép  környezetben pihenhetnek, játszhatnak vagy éppen tanulhatnak.A területre egy célszerű járdát építettünk hasított kőből, hogy minden igénynek megfeleljen a kert. Munkánk végeztével megünnepeltük szeptember 23-án a Tisztaság Világnapját, amit hulladékgyűjtéssel, vetélkedőkkel és versenyekkel tettünk élmény dússá. Nagy mennyiségű papírt és Pet palackot adtunk le a hulladékgazdálkodónak, hadd induljon az újrahasznosító útjára! A szebb és tisztább környezetért sok mindent megtettek az iskola szorgalmas diákjai. Valamit valamiért. Egy kis ügyeskedést, egy kis munkát egy iskolakert csak megér!!!