RAJZPÁLYÁZAT DÍJAZOTT AZ OB-BAN

A IX. Székelyföldi Napok rendezvénysorozat egyik mozzanata a MÁTYÁS AZ IGAZSÁGOS elnevezésű rajzversenypályázat volt.

A kíírás címét a kettős évforduló alkalmából választották (Mátyás születése, koronázása).

A felhívásra több, mint 800 munka érkezett a székelyföldi iskolákból. A legjobban sikerült rajzokból kiállítást nyitottak gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában, mely alkalommal díjazták a nyerteseket.

Az I.-IV. osztályos kategóriában LAKÓ CSENGE, az Orbán Balázs Általános Iskola III. B osztályos tanulója II. díjban részesült. Gratulálunk!

FÜRKÉSZKEDÉS OB-S MÓDON

„Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk, tanulnunk kell magyarul a sírig”, valljuk Nagy Lászlóval.

 Gyerekeink számára fontosnak tartjuk anyanyelvünk helyes használatát beszédben, írásban, hogy figyeljenek a magyar nyelv szépségére, változatosságára, éljenek a nyelvünk adta lehetőségekkel.

Ezt a célt szolgálja a FÜRKÉSZ helyesírási és nyelvhelyességi verseny.

2018 december 8-án, a Móra Ferenc Általános Iskolában megszervezett versenyen iskolánk tanulói kitűnően, OB-s módon, szerepeltek, többen továbbjutva a megyei szakaszra.

II. osztály: Baczó Attila, Deák Ágnes, Kercsó Szilárd.

III. osztály: Szőcs Boglárka, Tóth-Schmidt Orsolya, Szabó Péter,Lakó Csenge, Todor-Vince Dalma.

IV. osztály: Dávid Márta, Pop Jácinta, Fodor Brigitta, Balássi-Benedek Ábel, Kacsó Tamás, Jakab Csaba-Mátyás.

Bővebben...

KVÍZELÍTŐ 2018

2018 december 12-én került megrendezésre a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár által megszervezett III. Kvízelítő műveltségi vetélkedő. A vetélkedő V-VIII osztályos diákoknak volt szervezve. A jelentkező csapatok a Stúdió moziteremben mérték össze tudásukat és leleményességüket, mindannyian anyai- apait beleadva küzdöttek, hogy a legjobbnak bizonyuljanak.

Iskolánkból is a küzdőtérre lépett egy öt fős csapat, akiket András Teréz magyar szakos tanárnő tologatott hátulról az érvényesülés felé. Hol is élnek a pingvinek: északon vagy délen? Miféle állat a panda maci? Hát az a lusta vajon lajhár? És megannyi kérdés várt válaszra…

Az eredmények azt mutatták, hogy fiataljaink nagyon okosak és sok minden van a tarsolyukban…Iskolánk csapata a harmadik helyen végzett, de ennyi erővel elsők is lehettek volna! Mert nekünk ők tetszettek a legjobban!! Gratulálunk nekik!
Reméljük, hogy jövőben a negyedik Kvízelítőre is meghívnak!

Bővebben...

Mesék és balladák szárnyán hetedhét ország határain túl…

(Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny, 2018. november 16-18., Sepsiszentgyörgy)

- Az Orbán Balázs Általános Iskolában járt a székely pletykás asszony , az ördög, még a híres Pelikánmadár is- folytatás….

 

Mentünk-mendegéltünk megyehatárokon túl, míg elérkeztünk oda, ahol a nagy egyfejű sárkány uralja a város főterét. Az Orbán Balázs Általános Iskola által feltarisznyált négy ifjú lélek nem a sárkányt kellett legyőzze, hanem az országos bizottságot uraló átkot kellett megtörje.

A legkisebb leány, Lakó Csenge, III. osztályos tanuló a III-IV. osztályosok csoportjában a csodaszép Hajlik meg ott című népmesével megpuhította a zsűri lelkét, és az első dicséretet meg is kapta. Szerencsét próbált Geréb Ajnácska, VII. osztályos tanuló és Fábián Katalin, VIII. osztályos tanuló, akik a népballadák különleges éneklésével, csodaszép tiszta hangjukkal varázsolták el az őket hallgató „gonosz” zsűrit. És láss csodát, nekik is sikerült megtörni a jégszívüket. Ajnácska második díjazott lett, Katika pedig dicséretben részesült. Negyedig szerencsét próbáló legény, Murzán Zoltán, VII. osztályos tanuló pedig meséjével rendkívüli módon szórakoztatta a komoly zsűritagokat.

Bővebben...

Orbán Balázs nyomdokain - Népviselet

Megyei verseny I.S.J./I.S.M.B  7331 / 16.11.2017.

Az "Orbán Balázs nyomdokain" című projekt célja a diákok és a tanárok figyelmének felkeltése az identitásról szóló történelmi múlt fontosságára. A 2012-ben indított kezdeményezés (kirándulások, kiállítások, plakátversenyek és  zimpóziumok, PPT bemutatókkal) nagy sikert aratott.

Ebben a tanévben is abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Minisztérium engedélyével megyei versenyként szervezhetjük meg.

A projekt célja:
- A Hargita megyei (és azon túli) tanulók aktív és kreatív potenciáljának ösztönzése, valamint a történelmi múlt újra felfedezése.
- Orbán Balázs történész a kortárs gondolkodással példát mutathat a diákok számára.
- A helyi és nemzeti történelem értékeinek felismerése.
- Az etnikai és kulturális különbségek tudatosítása, az európai egységnek a sokféleségben való megmaradása.
- A gyermekeket a hagyományok és értékek felfedezésére irányítjuk, és a demokratikus együttműködés szellemében oktatjuk

Bővebben...