Élet a Földön! - II. -versenyfelhívás-

Élet a Földön! – II.      

                        

“A Föld az, ami közös bennünk.”

Az Orbán Balázs Általános Iskola biológia és földrajz katedrája, Wendel Berry szavaival – s egyben saját mottójával – körzeti vetélkedőt hirdet II. alkalommal általános iskola VII. osztályos diákjai számára.

Kedves biológia és földrajz szakos kollégák!

A versenyre jelentkezhet bármely magyar tannyelvű általános iskola VII. osztályos diákok kétfős csapata.

A verseny tematikája:

 • A verseny kiemelt témaköre: Európa földrajza, Kontinensek földrajza, Általános természetföldrajz, Növénytan, Állattan, Biogeográfia, Természetismeret
 • A verseny alapvetően az általános iskolai tananyagra, aktuális hírekre és az általános műveltségre épít.

A verseny két fordulóból áll:

 • Az első fordulóra 2019. október 30-án (szerdán) 14-16 óra között kerül sor.
  Hogy az utaztatást elkerüljük, minden csapat a saját iskolájában oldja meg a központilag összeállított feladatlapokat, amelyeket a verseny megkezdése előtt egy órával küldünk el az iskola és a felkészítő tanár email címére.
  A tesztek kitöltésére két óra áll rendelkezésre. A feladatlapok kitöltéséhez semmilyen segédeszköz nem használható!
 • A legjobb 16 csapat jut a középdöntőbe, melyet 2019. november 23-án (szombaton) rendezünk a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolában. Ez egy írásbeli és szóbeli fordulóból áll. A döntő érdekes, izgalmas feladatokból áll.

A nyertesek és felkészítő tanáraik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A döntőről senki sem mehet haza üres kézzel!

Nevezni az alábbi email címén lehet (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) 2019. október 25-ig. Csapatokat nevezni a felkészítő tanár jogosult. A nevezés során 'személyes' elérhetőségein kívül az iskola pontos adatait is meg kell adnia, valamint a csapat tagjainak a nevét.

Olvassa el a Versenyszabályzatot!

Versenyszabályzat

 1. A versenyre jelentkezhet bármely körzeti általános iskola kétfős csapata. A csapatok nevezésére a felkészítő tanár jogosult. Csapatokat nevezni a felkészítő tanár jogosult. A nevezés során 'személyes' elérhetőségein kívül az iskola pontos adatait is meg kell adnia, valamint a csapat tagjainak a nevét.
 2. A csapatok tagjait szabadon lehet cserélgetni egészen az első forduló kezdetéig. Ezután további módosításra nincs lehetőség!
 3. A nevezés akkor válik érvényessé, ha a megadott határidőig bejelentkeznek az alábbi email címre - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
 4. A verseny alapvetően az általános tananyagra, aktuális hírekre, s az általános műveltségre épít.
 5. Az első forduló tesztfeladatainak kitöltését minden csapat saját iskolájában végzi. A kitöltésre 2 óra áll rendelkezésre, egy órával a kezdete előtt küldjük ki a tesztsort. Ezzel egy időben megjelenik a honlapunkon is, ahonnan - belépés után - szintén letölthetővé válik. Ezek sokszorosítását az iskolának kell biztosítania. Az iskoláknak a verseny során jegyzőkönyvet kell készíteni a verseny menetéről. Ajánlott a vizsgákon rendszeresített jegyzőkönyvet használni!
 6. A verseny feladatainak megoldásait a feladatsor végén található „MEGOLDÓLAP”-ra kérjük rávezetni! A megoldólapon javítani tilos! A feladatsort munkapéldányként, „piszkozat”-ként lehet használni. Egy csapat tagjai saját feladatlapjukon közösen dolgozhatnak. A verseny során bármiféle segédeszköz használata tilos! Minden feladat mellett szerepel a feladat helyes megoldásáért járó pontszám.
 7. A feladatlapokat központilag javítjuk. Beküldendő a MEGOLDÓLAP és a jegyzőkönyv, kizárólag postai úton, legkésőbb a verseny másnapján az Orbán Balázs Általános Iskola postacímére (Școala Gimnazială „Orbán Balázs”, 535600 Odorheiu Secuiesc str. Independenței nr. 35). Amennyiben a megoldólapok ez utáni bélyegzővel érkeznek, sajnos a javításnál nem tudjuk azokat figyelembe venni!
 8. A legjobb 16 csapat jut a döntőbe. Amint megszületett a végső eredmény minden félkészítő tanárt e-mailen értesítünk és honlapunkon is elérhetővé tesszük a csapatok elért pontszámait és helyezésüket.
 9. A döntőbe jutott csapatok, önerőből oldják meg az utaztatást.
 10. A döntő tesztfeladatait központilag oldják meg a versenyzők, ahol már a szervezőbizottság ellenőrzi a verseny szabályos menetét (Orbán Balázs Iskolában). Segédeszköz használata itt sem engedélyezett. Az írásbeli feladatok hasonló jellegűek, mint az első fordulóban. A tesztfeladatok megoldását a megoldólapra kérjük rávezetni.
 11. Amennyiben a csapatok végső sorrendje is döntetlen lenne, villámkérdésekkel döntjük el a helyezéseket.

Bármilyen tisztázatlan kérdéssel forduljanak a szervezőkhöz.

Elérhetőség: Nagy Endre 0740356473

                  Gábos Anna 0754071600

Ajánlott irodalom:

 • Az általános biológia és földrajz tankönyvek(kiemelten a V-VI-VII.)
 • Albumok, képeskönyvek és természetesen az internet.