Író-olvasó találkozó

          "Úgy érezhetted magad a könyv olvasása közben mintha tényleg, csak neked mondaná el a történetet, és mintha te is ott lennél a Békés utcai iskolában, mert annyira át tudta adni az izgalmakat, az érzéseket és mindent ami ott abban a regényben történt. Én igazán ajánlom minden korosztálynak Bosnyák Viktória írásait, mert izgalmakkal teli, szórakoztató könyvei vannak."

(Gálovits Réka VI.A.)

 

Abban a szerencsés helyzetben lehettek iskolánk tanulói, hogy találkozhattak Bosnyák Viktória  írónővel egy író- olvasó találkozó keretén belül. 

Az írónő legfontosabbnak a szókincs bővítését és a nyelvi kultúra egészét tartja. A magyar nyelv szépségeiről és nehézségeiről is beszélt. Mivel gyerekkönyveivel, meseregényeivel erre nyújt megoldást, a találkozón mindezt interaktív módon mutatta be, korosztályonként figyelembe véve az életkori sajátosságokat.

 A legkisebbeket rajzos, mesés, bábos bemutatóval varázsolta el Dudás Győző  illusztrátor segítségével. 

 Az interaktív, játékos foglalkozásra a 3. és 4. osztályos diákokat vártak. A dedikálásra elhozott könyvek meghatották az írónőt, és boldogan tett eleget a negyedikesek kérésének.

      Hamarosan az 6. és 7. osztályosok vidám zsivaja töltötte be a termet. Néhányan hónuk alatt szorongatva az írónő könyveivel érkeztek, mások kíváncsi tekintettel várták a találkozást. Az írónő 34 évesen írta első ifjúsági regényét, a Tündérboszorkányt. A jó hangulatú beszélgetés során megismerhették az egyes regények hátterét, bepillantást nyerhettek az írónő képzeletvilágába. Egy kis játékkal — amely során a mese fonalát kellett  továbbszőni— a gyerekek maguk is megtapasztalhatták az írói mesterség nehézségeit.

    Bosnyák Viktória helyesírást segítő könyveit felhasználhatja bárki. Aki elolvassa A sirály a király? című kötetét, annak királyul fog menni a ly-s szavak helyesírása. Az Amikor kivirágzott a fánkfánk a többjelentésű szavak világába kalauzolja el a kis olvasót. Az Ezt nevezem! című könyvecske a nehéz helyesírású tulajdonnevek, az Elek merre keresselek? pedig a nehéz földrajzi nevek helyesírásában nyújt segítséget.

Ifjúsági regénysorozata sok helyen szerepel a kötelezők listáján. A Tündérboszorkányban megismert szereplőkkel találkozhatunk a Glott gatya, ne fárassz! És az Analfa visszatér című folytatásokban is, melyeket lányoknak és fiúknak egyaránt ajánlok olvasásra. 

 Azt gondolom, kortárs íróval találkozni mindig egy különleges élmény felnőttnek, gyereknek egyaránt.

                                                                     Nagy Enikő tanítónő