Szerző: Bejegyzés időpontja:

Informatika terem

informatika terem

Egy másik szakterem a második emeletről az informatika terem. Biró Ágnes tanárnő nyilatkozza:

info Iskolánk vezetőségének mindig szívügye volt a számítógéppel történő oktatás népszerűsítése, mivel a számítógép kezelése elkerülhetetlen szükségletté vált a jövő emberének. Egyre nagyobb szükség volt egy olyan helység létrehozására ahol a tanulók elsajátíthatják a számítógép kezelését és szakszerű felhasználását. A szülői közösség egyre tágabb köre igényelte választott tantárgyként az informatikát.

Iskolánkban számítógépes termet 1998/1999-es tanévben hoztunk létre, egyesítve két kisebb helységet a második emeleten. A terem felszerelése az iskola által vásárolt Pentium I – es és tíz még kisebb teljesítményű, iskolánknak adományozott számítógépből állt.

Fokozatosan, ahogy anyagi lehetőség adódott, kicseréltük az elavult gépeket jobb minőségű gépekre, korszerűsítettük az elektromos hálózatot a követelményeknek megfelelően és biztosítottuk az Internet hozzáférést.

info2A Tanügyminisztériumtól 2003- ban kapott 10 db. számítógép és 1-1 szerver, rendszernyomtató, lapmásoló (scanner) megfelelő beszerelése az informatikai termünk eszközfejlesztését nagymértékben segítették és biztosították a szakszerű oktatás lehetőségét.

A 2012/2013-as tanévben ezeket a számítógépeket feljavítattuk és kaptunk még 4 db. használt, de jó minőségű Pentium IV-es számítógépet.  Az informatika teremben 16 számítógépen és 1 laptopon adva volt   a lehetőség a 2007-es Office programcsomag használatára.

Az Orbán Balázs Általános Iskola diákjai 2015 márciusától korszerű informatikai laboratóriumban tanulhatnak köszönhetően egy, a Kaufland Romániával és az Értékek Iskolája Egyesülettel közösen lebonyolított adományozási akciónak. A harminc vadonatúj számítógéppel és a hozzájuk tartozó technikai berendezéssel felszerelt termet március ötödikén ünnepélyes keretek között adták át az adományozók, a Polgármesteri Hivatal képviselete, a szülők és tanárok jelenlétében.

Iskolánk egyike annak a 102 romániai iskolának, amelyeket a Kaufland Románia segítségével 2015-ben modern, funkcionális számítógépes szaktermekkel szereltek fel.

A terem felújítását, a bútorzat kicserélését az iskola önerőből hozta létre, ezáltal biztosítva a megfelelő feltételeket és egy olyan környezetet, ahová a tanulók szívesen mennek órára.

IIyen feltételek mellett a tanítás hatékonyságának növekedésé természetes. Hogy mit tanulnak az V, VI, és VII.-es diákok a „Barátom a számítógép” választott tantárgy keretén belül, megtekinthető az interneten, bármely keresőrendszer segítségével, beírva az Alkalmazzuk tudásunkat by Agnes Biro on Prezi szöveget.

Informatika tantárgy oktatása:

Az informatika oktatása a „Barátom a számítógép” választott tantárgy keretén belül már ötödik osztályban kezdetét veszi iskolánkban. A tanulók könnyed, játékos formában ismerkednek meg a számítógéppel, és elsajátítják egy-egy program használatát is. Elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak tanulóink, mindezt olyan hangsúllyal, hogy mire nyolcadik osztályba jutnak, már bátran merik és tudják használni a számítógépeket, nem jelent nekik gondot a Windows, az Internet használata, de akár magabiztosan tudnak szöveget is szerkeszteni, rajzolni, táblázatokat, egyenleteket és grafikonokat létrehozni a gépen. Értenek a táblázatkezelő programhoz, akár bemutatókat is tudnak gyártani a PowerPoint segítségével, és nem jelent számukra problémát bármilyen Internetes feladat megoldása sem, legyen szó akár a levelezésről (e-mail) vagy információk kereséséről a világhálón. Ez utóbbi már csak azért is nagyon fontos, mert a gyerekeket fel kell, hogy készítsük arra a világra, ami ma körülveszi őket, és amiben nap, mint nap jelentős információáradat zúdul rájuk, amik közül nekik tudni kell választani, rangsorolni, mérlegelni.