Szerző: Bejegyzés időpontja:

Egy szebb és tisztább környezetért

image027Iskolánkban az ”EGY SZEBB ÉS TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT” mozgalom 2o11-ben kezdődött akkor, amikor Gábos Anna új igazgató elkészítette a 4 évre szóló menedzseri tervét és kitűzte céljául, hogy követni fogja szíve dobbanását: környezetvédelmi érzelmeket ébreszt kicsikben és nagyokban, azaz mindenkiben, akinek valami köze van az Orbán Balázs Általános Iskolához.

Miért volt szükség erre a mozdulatra ?

Mert nemcsak a biológia tanár tudja, hanem a hétköznapi ember is érzi a bőrén, hogy nagy baj van a világban. Büszkék lehetünk a hatalmas fejlődésre, az emberiség óriási vívmányaira, de ismernünk kell a rémisztőadatokat is, cselekedeteink negatív oldalát.

Már hétmilliárdan kérünk életet a Földtől, holott a bolygónk biokapacitása csak 6 milliárd emberrelszámolt ( jelenlegi népszaporulat mellett 2o5o-ben már 3 Földre lenne szükségünk…). Ezt már most túlnépesedésnek nevezzük.

Közben a természet erőforrásai egyre fogynak : ezt válságnak nevezzük. Kevesebb a víz, az energia. Riasztó hírek érkeznek a globális felmelegedésről, a klímaváltozásról.

Már nem kétséges, hogy újra kell tervezze a világot a következő nemzedék.

image008Ki a mostani és a következő nemzedék?Például aki most az Orbán Balázs Általános Iskolában tanul. Akiket még meg lehet tanítani, hogy tetteinknek következményei vannak, akiknek még meg lehet magyarázni, hogy egyetlen Földünket vagy megvédjük, vagy tönkremegy. Megvédhetjük úgy, hogy seprűt veszünk a kezünkbe és eltakarítunk a szemetet, eloltjuk a fölöslegesen égő villanylámpákat, földet lapátolunk, hogy bokrot-fát ültessünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, széppé, egészségessé tesszük a saját élőhelyünket. Vagy tönkre tehetjük úgy, hogy várjuk, jöjjön az AVE takarítani, megvárjuk, hogy magától kapcsolódjon ki a villany vagy ha tűrjük, hogy a növények helyét betonrengeteg vegye át.

Egyszóval: iskolánk közel 5oo diákja, nevelőikkel együtt igényességük és az előrelátásuk miatt választották az ,, EGY SZEBB ÉS TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT’’ útját. Tenni akarnak saját magukért és a jövőért valamit.

Mozzanatok a megvalósításokból

Lomtalanítottuk, lombtalanítottunk, takarítottunk. Mindezt két kezünkkel , mi saját magunk.

image001 image004

Szemeteskukákat állítottunk fel, hogy annak hiánya ne legyen egy ok, ami miatt nyugodtan el lehet dobni a szemetet az udvarra.

image005 image006

Az első és hátsó udvaron padokat helyeztünk el, ahol pihenhetnek a fáradtak, az álmodozók, a tanulók vagy a várakozók.

image028

 

 

 

Huni azt mondta, hogy ő biciklivel járna suliba , ha biztonságban tudná az órák alatt a biciklit. Ezért biciklitartót állítottunk fel, ösztönözve ezáltal az egészséges életmódot.

image009

Az iskolaépületben is szépítettünk, díszítettünk, a folyosók saját fényképeinkkel tarkítottuk.

Közben megállás nélkül gyűjtöttük a Pet palackot és a papírt. A palackgyűjtés versenyszerűen ,életre-halálra megy, naponta több száz palack kerül az újrahasznosítás útjára. Kezdetben a Gábos Anna tanárnő Zötyögők csipet-csapatja végezte a gyűjtést, utána. Cîrceanu Claudia tanárnő Vadkacsái gyűjtöttek hulladékot , majd Bándi Réka tanító néni osztálya gyűjtött. Jelenleg András Teréz tanárnő Karattyoli teljesítenek szívesen szolgálatot a Pet bunkernél.

 

Az iskola melletti gizgazos helyen egy iskolakertet létesítettünk , amit kétkezi munkával tisztítottunk meg, szedtük fel róla a sok követ-kavicsot, ástunk gödröket a növényeknek, ültettünk és öntöztünk. Elhelyeztünk egy komposzt ládát a növényi maradványok újrahasznosítása miatt .A kertet ,,O.B. Varázskertnek’’ neveztük el. Egy pályázat segítségével kerti bútorokat helyeztünk el, ahol alkalomadtán tevékenységeket tartunk.

A környezetvédelmi mozgalmunk folytatódik: még 3 évig…vagy egy életen át.

Nekünk már most megérte ,,megzöldülni’’ ,hiszen annyira szép lett az iskolánk!