Szebb és tisztább környezetért

Szerző: Bejegyzés időpontja:

2014-es év virágai

Évente elkápráztatnak bennünket a virágaink. Mindenkit, aki betér vagy benéz hozzánk. Íme az ez évi gyönyörűségeink:

Szerző: Bejegyzés időpontja:

Zöld Iskola

A ZÖLDISKOLA címszó egy környezetvédelmi mozgalmat rejt.

Néhány évvel ezelőtt az egyik udvarhelyi környezetvédelmi egyesület ( Tre-f Egyesület ) meghirdetett egy  versenyt az V-VIII -as tanulóknak, ami egy tanév idejére mozgatta meg a diákokat, környezettudatos magatartásra nevelve őket. Ebbe a mozgalomba a mi  iskolánk is bekapcsolódott a Zötyögők csapattal akik példamutatóan helyt álltak a versenyben. A verseny  úgy volt összeállítva, hogy az elméleti feladatlapok mellett minden hónapban a csapatok végre kellett hajtsanak jó néhány gyakorlati tevékenységet is, javarészt környezetvédelmi  jelleggel ( madáretető készítés, csemete ültetés, patakmeder takarítás, lomtalanítás, lombtalanítás, növényápolás, virágnaptár készítés stb.).

Ezzel párhuzamosan hulladékgyűjtő akcióba kezdett az iskola : gyűjteni kezdtük a Pet- palackot valamint a papírt. A versenyben részt vevő csapatok iskolái ajándékba kaptak egy palack tömörítőt, amellyel 1/12-ed részére lehetett tömöríteni a palackokat. Ez volt az a mozzanat, amikor végérvényesen hulladékgyűjtők lettünk: kicsi-nagy egyaránt reggelente iskolába szállította a hulladékot, amit leadtunk a helyi hulladékgyűjtőnek: hadd menjen az újrahasznosítás útjára…

Folytatás

Szerző: Bejegyzés időpontja:

Egy szebb és tisztább környezetért

image027Iskolánkban az ”EGY SZEBB ÉS TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT” mozgalom 2o11-ben kezdődött akkor, amikor Gábos Anna új igazgató elkészítette a 4 évre szóló menedzseri tervét és kitűzte céljául, hogy követni fogja szíve dobbanását: környezetvédelmi érzelmeket ébreszt kicsikben és nagyokban, azaz mindenkiben, akinek valami köze van az Orbán Balázs Általános Iskolához.

Miért volt szükség erre a mozdulatra ?

Mert nemcsak a biológia tanár tudja, hanem a hétköznapi ember is érzi a bőrén, hogy nagy baj van a világban. Büszkék lehetünk a hatalmas fejlődésre, az emberiség óriási vívmányaira, de ismernünk kell a rémisztőadatokat is, cselekedeteink negatív oldalát.

Már hétmilliárdan kérünk életet a Földtől, holott a bolygónk biokapacitása csak 6 milliárd emberrelszámolt ( jelenlegi népszaporulat mellett 2o5o-ben már 3 Földre lenne szükségünk…). Ezt már most túlnépesedésnek nevezzük.

Közben a természet erőforrásai egyre fogynak : ezt válságnak nevezzük. Kevesebb a víz, az energia. Riasztó hírek érkeznek a globális felmelegedésről, a klímaváltozásról.

Már nem kétséges, hogy újra kell tervezze a világot a következő nemzedék.

image008Ki a mostani és a következő nemzedék?Például aki most az Orbán Balázs Általános Iskolában tanul. Akiket még meg lehet tanítani, hogy tetteinknek következményei vannak, akiknek még meg lehet magyarázni, hogy egyetlen Földünket vagy megvédjük, vagy tönkremegy. Megvédhetjük úgy, hogy seprűt veszünk a kezünkbe és eltakarítunk a szemetet, eloltjuk a fölöslegesen égő villanylámpákat, földet lapátolunk, hogy bokrot-fát ültessünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, széppé, egészségessé tesszük a saját élőhelyünket. Vagy tönkre tehetjük úgy, hogy várjuk, jöjjön az AVE takarítani, megvárjuk, hogy magától kapcsolódjon ki a villany vagy ha tűrjük, hogy a növények helyét betonrengeteg vegye át.

Folytatás